wee

Rondleidingen

In Museum Vrolik is van alles te zien; van anatomische preparaten en zeldzame aangeboren afwijkingen tot dierenskeletten. Onze rondleiders kennen de verhalen achter de museumobjecten. De meeste van hen studeren geneeskunde en kennen daardoor de menselijke anatomie goed.  Ook werken er rondleiders met andere achtergronden. We kunnen dus voor  elke klus de juiste persoon vragen.

 

Rondleidingen zijn in eerste instantie zeer geschikt voor groepen van het voortgezet, beroeps-, hoger en wetenschappelijk onderwijs. Daarnaast zijn ze ook een interessante tijdsbesteding voor iedereen die iets wil leren over anatomie en/of de geschiedenis van geneeskunde en biologie. Onze rondleiders houden rekening met de doelgroep (leeftijd, soort onderwijs/opleiding, achtergrond, voorkennis enzovoort). Gezien de aard van de collectie is het museum mogelijk minder geschikt voor het primair onderwijs. Zie ook: voor u ons bezoekt. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen om meer informatie te krijgen en advies in te winnen.

Rondleiding aanvragen
Mogelijke thema's

Topstukken (1/4)

Een algemene rondleiding die zowel ingaat op belangrijke historisch interessante onderdelen uit de collectie als op medisch en wetenschappelijk belangrijke preparaten. Aan bod komen onder andere het oudste stuk uit de collectie, veelvoorkomende ziekten uit de achttiende en negentiende eeuw zoals syfilis en rachitis, historisch en cultureel interessante preparaten zoals het skelet van de leeuw van Lodewijk Napoleon, een lever met snoergroeven – veroorzaakt door een te strak korset, de normale ontwikkeling van een embryo en foetus, en aangeboren afwijkingen zoals Siamese tweelingen en cyclopie.

Menselijke ontwikkeling (2/4)

Een rondleiding die zich geheel richt op de menselijke ontwikkeling van embryo tot volwassene en op de aangeboren afwijkingen die tijdens de ontwikkeling zich kunnen voordoen. Uitgebreid aan bod komen de normale ontwikkeling van embryo en foetus, de ontwikkeling van de hersenen, van het skelet, de schedel en het gebit, en de belangrijkste aangeboren afwijkingen zoals Siamese tweelingen, afwijkingen van de hersenen, open rug, cyclopie, achondroplasie (‘dwerggroei’), schedelafwijkingen, navelbreuk en sirenomelie.

Geschiedenis (3/4)

Een rondleiding die vooral de geschiedenis van de collectie en de herkomst ervan belicht. Aan bod komen onder andere veel voorkomende ziekten en aandoeningen uit de achttiende en negentiende eeuw zoals syfilis, rachitis en blaasstenen, de achttiende-eeuwse beenderkast van geneesheer Jacob Hovius, tatoeages uit de Franse tijd (1794-1815), snoerlevers van vóór de eerste feministische golf, en niet te vergeten de brede negentiende-eeuwse anatomische privéverzameling van Gerard en Willem Vrolik, met zijn grote verzameling dierlijke preparaten zoals de leeuw van koning Lodewijk Napoleon, het hart van een python en het oog van een walvis. Ook de koloniale context, waarin een deel van de verzameling bijeengebracht is, komt aan bod.

Rondleiding op maat (4/4)

In overleg kan ook een ‘rondleiding op maat’ worden geboekt. Hierbij kan aandacht worden geschonken aan onderwerpen die nauw aansluiten bij specifieke interesse van de groep of die relevant zijn voor het onderwijs. Dit kan een rondleiding zijn waarbij het zwaartepunt ligt op een door u gekozen onderwerp, invalshoek of vakgebied. Hierbij kunt u denken aan een focus op bijvoorbeeld de hersenen en het zenuwstelsel, of anatomie van dieren. U kunt uw voorkeur aangegeven op het aanvraagformulier, onderaan deze pagina.

1/4
Praktische informatie
  • Een rondleiding kost € 35,- + toegangsprijs (€ 10,-) per persoon. Voor rondleidingen in het kader van onderwijs geldt een gereduceerd tarief voor toegang van € 3,- per persoon. Bij de aanvraag van de rondleiding moet de onderwijsinstelling duidelijk worden vermeld. Het totaal bedrag kan bij onze kassamedewerker worden afgerekend (bij voorkeur met PIN of creditcard).
  • Een rondleiding duurt in principe een uur. In overleg kan eventueel een andere duur worden afgesproken;
  • Er kunnen maximaal vijftien personen deelnemen aan één rondleiding;
  • Het is mogelijk twee rondleidingen simultaan te laten verlopen;
  • Aansluiten bij een reeds van start gegane rondleiding is niet toegestaan;
  • Een rondleiding dient minimaal twee weken van de voren te worden aangevraagd;
  • Een rondleiding is mogelijk in het Nederlands en Engels.
Contact en aanvraagformulier

Als u direct een rondleiding wil aanvragen, kunt u bovenstaand aanvraagformulier gebruiken. Indien u eerst iets met ons wil bespreken, kunt u ons bereiken via +31 (0) 20 566 4928 of museumvrolik@amsterdamumc.nl.

Reviews

"Amazing exhibition, lovely guided tour"

Reviews
445 beoordelingen
"Ik beveel de rondleiding ten zeerste aan! We werden naar de meest interessante stukken van de collectie geleid en genoten veel meer toen we de geschiedenis en de achtergrond van de objecten kenden."
Tripadvisor
130 beoordelingen
"Onze rondleiding was tot in de puntjes verzorgd, we hebben echt genoten van alle verhalen en de achterliggende informatie. We komen zeker weer terug!"